Naš Blog

U našoj blog sekciji izdvajamo zanimljive članke sa tematikom vezanom uz bioenergiju.

Marina Pirš

bioterapeutkinja

Migrena

Dec 14, 2019 | Novosti | 0 comments

Migrena je snažna glavobolja koju često prati mučnina, povraćanje ili osjetljivost na zvukove/svijetlo. Migrene mogu trajati sve od 3-4 sata pa do 3 dana, a kod težih slučajeva i dulje.

Prije se vjerovalo da migrenu uzrokuje slab protok krvi u mozak, a danas sve više znanstvenika vjeruje da se migrena događa zbog određenih nedostataka u mozgu koje su nam prenijeli naši roditelji. Naime, migrena uglavnom kreće kada preaktivne živčane stanice šalju određene signale koji zatim aktiviraju trigeminalni (trodijelni) živac koji nosi osjećaj od našeg lica do mozga i jedan je od najvažnijih živaca na licu.

Aktivacija tog živca uzrokuje oslobađanje određenih kemikalija, koje zatim uzrokuju oticanje krvnih žila u sluznici mozga. Taj proces oslobađa neurotransmitere koji stvaraju upalu i bol.

Kako mogu znati da li je moja glavobolja migrena? Neki od najčešćih simptoma su:

 • Bol iza jednog oka ili uha

 • Bol u sljepoočnici

 • Mrlje ili bljeskajuća svjetla u vidnom polju i/ili zamagljen vid

 • Osjetljivost na svjetlost, zvuk i/ili mirise

 • Privremeni gubitak vida

 • Mučnina i povraćanje

 • Gubitak apetita i umor

Najčešći emotivni pokretači migrena su: stres, ljutnja, tjeskoba i depresija; određeni okolišni čimbenici kao: promjene u temperaturi, buka, promjena nadmorske visine, itd. Kod žena mogu biti i određeni hormonalni utjecaji poput menstruacije, ovulacije, menopauze, uzimanje kontracepcije ili hormona. Osim toga, pokretač može biti i određena hrana, piće ili lijekovi. Što će kome izazvati migrenski napad jako je individualno, te bi se liječenju trebalo pristupiti na isti način. Za sve koji pate od učestalih migrena preporuka je vođenje dnevnika iz kojeg stručne osobe mogu lakše doći do informacija o mogućim pokretačima.

Očni segment prema Wilhelmu Reichu

Wilhelm Reich bio je američki psihoanalitičar austrijskog podrijetla i jedan od utemeljitelja tjelesno orijentirane psihoterapije. Reich je tvrdio da su čovjekova postura tijela kao i njegov vanjski izgled pokazatelji onoga što se dešava unutar čovjeka, te je kroz svoj radi razvio ideju karakternog oklopa i karakternih struktura.

Prema Reichu, energija koja se nakuplja u našem tjelesnom sustavu širi se neminovno na naše mišiće, organe, živčani sustav, te neminovno utječe i na našu psihu. Ti blokovi koji nastaju u tijelu zapravo su kontrakcije našeg organizma koje zatim zaustavljaju protok životne energije kroz organizam, a u konačnici mogu dovesti i do nastanka ozbiljnijih bolesti.

Reich je smatrao da se ti blokovi pojavljuju u obliku prstena na mnogo mjesta u tijelu, te ih je kroz pojam segmentacije oklopljavanja tijela podijelio na 7 segmenata:

 1. Očni/Okularni
 2. Oralni
 3. Vratni
 4. Prsni
 5. Dijafragma
 6. Abdominalni
 7. Trtični

Očni blok je prvi segment i on uključuje naše oči i glavu. Oči su naša točka kontakta s drugima i kroz naše oči mi percipiramo svijet oko nas. Očni ili okularni blok također može dovesti i do osjećaja napetosti i zategnutosti u glavi, bolnih glavobolja, boli u vratu, migrena i općenito problema s tim dijelom tijela. Također, čest je osjećaj napetosti u području čela, koje kao da je kruto i kao da mu nedostaje fluidnosti izraza. Promatrajući osobu s okularnim blokom, činit će vam se kao da osoba nosi vrlo usku masku na čelu i očima koja ju neugodno stišće.

Kod osoba s ovom problematikom često vidimo probleme s povjerenjem, sumnjičavi su i imaju poteškoća s uspostavljanjem bliskog kontakta s drugim ljudima, a u pozadini svega često je vlastiti osjećaj nesigurnosti i strah od gubitka kontrole.

Rad na blokovima uključuje rad s tijelom i rad s energijom. Naša životna energije svim silama pokušava razbiti taj blok, no mi svakodnevno nezdravim navikama i načinima funkcioniranja potiskujemo impulse koji se nalaze ispod bloka. Kako bi omogućili protok i razbili te blokove potrebno je osvijestiti potisnute impulse, propustiti ih i polako integrirati nove načine funkcioniranja.

Najčešće prvi korak radimo onda kada nam tijelo šalje poruke u obliku bolesti ili kada se borimo s osjećajem praznine, tjeskobe i nezadovoljstva u nama. Tada, osvještavamo da je nužno unijeti promjenu u svoj život i tu zapravo kreće pravi rad na sebi…

Impulsi mogu biti razni i vrlo su individualni. Netko će kroz rad na okularnom bloku upoznati svoju potisnutu ljutnju, tugu, a netko strah. Te emocije čule negdje iza tih blokova i terapeutu/tkinji su putokaz za to što je potrebno proraditi i otpustiti kako bi se integriralo novo iskustvo i kako bi protok kroz tijelo opet bio nesmetan.

Ne postoji isti recept koji je primjenjiv na baš svaku osobu. Svi smo mi različiti i kroz individualni pristup i praćenje klijenta/klijentice naći ćemo put do istine baš za njegov/njen sustav. Zadaća terapeuta/tkinje je slijediti taj put i pomoći osobi da kroz oslobađanje potisnutih impulsa dođe do većeg osjećaja osobne slobode i do smislenijeg, potpunijeg života.

Bioterapija i migrena

Vrlo često na bioterapijskim vikendima imamo osobe koje pate od učestalih i bolnih migrena. Bioterapijske tehnike utječu direktno na imunološki sustav čovjeka i usmjerene su na otpuštanje napetosti i uspostavljanje energetskog balansa u području okularnog segmenta, te terapija bioenergijom može biti iznimno uspješna prilikom tretiranja ovog stanja.

Već nakon jednog terapijskog ciklusa možemo vidjeti značajnije promjene, a u nekim slučajevima potrebno je raditi kontinuirano neko vrijeme kako bi se simptomi povukli. Primjena energetskog tretmana pomoći će i opustiti sustav osobe koja se bori s migrenskim napadima i time joj umiriti već ionako nadražen živčani sustav.

Naše tijelo je kao mapa svega onoga što se zbiva u nama i oko nas. Ako dovoljno osvijestimo i usmjerimo našu pažnju na naše tijelo, moći ćemo percipirati sve one suptilne poruke koje nam ono šalje. Samo tada možemo spoznati što stvarno osjećamo i naučiti slobodnije se izražavati.

Marina

Bioterapeutkinja, predavačica i suosnivačica centra ‘Bioterapija – integrativni pristup’

info@bioterapija.hr

091/9620-000

Prijavi se

U skladu sa GDPR uredbom molimo da potvrdite krug ispod ovog teksta prije slanja obrasca. / Dajemo 100% garanciju da nećemo djeliti Vaše osobne podatke.

Bioterapija.hr

Bioterapija.hr je internet stranica koja se bavi promoviranjem znanja o bioenergiji. Naše znanje i međunarodno iskustvo čini nas specijalistima za integrativnu bioterapiju.

Design by Zorland j.d.o.o.

Trebate pomoć?

Share This